Malvi Patelnia żeliwna
- patelnia
- Czarny
-
Uwaga: chodzi o rozpakowany artykuł lub artykuł z drobnymi uszkodzeniami opakowania. Pełna funkcjonalność produktu została sprawdzona. Oferujemy 2 lata gwarancji.131,99 złRRP: 189,90 zł
- Dostępny natychmiast!
- Czas dostawy: 5 - 7 dni
- Ekspresowa dostawa
- 14 dni na zwrot
- Darmowa dostawa nad 215 zł Darmowa dostawa przy płatności kartą lub przelewem bankowym. Nie dotyczy towarów ponadgabarytowych.
Zalety
Solidna i trwała: patelnia żeliwna
Wstępnie wypalona: gotowa do natychmiastowego użycia
Uniwersalna: do wszystkich rodzajów płyt kuchennych, grilli, ognisk i piekarników
Szczegóły dot. produktu
Trwała i uniwersalna: patelnia grillowa Malvi marki Klarstein jest wykonana z wytrzymałego żeliwa, co zapewnia optymalne rozprowadzanie ciepła. Na płycie kuchennej w domu, w piekarniku, podczas gotowania na świeżym powietrzu – nadaje się idealnie do steków, kiełbasek, smażonych ziemniaków, a także warzyw i potraw z jajek. Ryflowany spód zapewnia typowe paski grillowe na potrawach. Malvi jest już wstępnie wypalona i gotowa do użycia. Patelnia jest wyposażona w silikonową osłonę uchwytu, która ułatwia obsługę.
Podstawowe informacje
- Materiał: żeliwo
- Optymalne rozprowadzanie ciepła dzięki wykonaniu z żeliwa
- Z rynienką ociekową
- Na patelni zawsze powinna pozostać ochronna warstwa tłuszczu
- Uchwyt z otworem do zawieszenia
- Dostępna w dwóch rozmiarach
- Wskazówki dotyczące czyszczenia: proszę czyścić patelnię tylko gorącą wodą, nie używać detergentu i nie wkładać do zmywarki
Wymiary i szczegóły techniczne
- Wymiary patelni: ok. 22,5 x 5 x 22,5 cm (szer. x wys. x gł.)
- Wymiary powierzchni do pieczenia: ok. 21 x 21 cm (szer. x gł.)
- Waga: ok. 1,7 kg
Co zostanie dostarczone
- 1 x patelnia
- 1 x osłona ochronna uchwytu
Dostawa i wysyłka
Czas dostawy: 5 - 7 dni
Nie ma komentarzy do tego artykułu.
utile, attache un peu, facile à nettoyer
przydatny, trochę się przyczepia, łatwy do czyszczenia
Facile d'entretien et d'utilisation
Łatwy w utrzymaniu i użytkowaniu
Ich verwende die Pfannen auf dem Grill … Perfekt…
Używam patelni na grillu... Idealne...
schnell geliefert und macht einen guten und wertigen Eindruck. Test steht noch aus aber ich denke mal ne Pfanne halt...
dostarczony szybko i robi dobre i wartościowe wrażenie. Test jest nadal w toku, ale myślę, że pan...
Sehr gute Grill Pfanne wird schnell heiß und somit eine tolle Anschaffung für den Haushalt.
Bardzo dobra patelnia grillowa szybko się nagrzewa i dlatego jest świetnym zakupem dla domowników.
Die Pfanne ist ausgezeichnet verarbeitet. Die Liwanzen gelingen und schmecken super gut. Nichts pappt an. Wichtig: nur mittel erwärmen. Bei 9 Heizstufen max 4!!!
Patelnia jest doskonale przetworzona. Liwanzen odnosi sukces i smakuje bardzo dobrze. Nic się nie klei. Ważne: podgrzewać tylko medium. Z 9 stopniami grzania max 4!!!
Ist sehr schwer, und fleisch verbreitet zu schnel aber nur in der Mitte 2 Sterne von 5
Jest bardzo ciężki i rozprowadza się zbyt szybko, ale tylko w środku 2 gwiazdki na 5
Leicht zu bedienen, da aber gusseisen pfanne ist sollte man vorsichtig umgehen.
Łatwy w użyciu, ale ponieważ patelnia jest żeliwna, należy zachować ostrożność.
Vorneweg: macht super pancakes. Aber: natürlich braucht es mehr Öl als in einer beschichteten Pfanne. Und es ist wichtig, die Temperatur zu beachhten. Gusseisen leitet und hält Hitze sehr viel besser, daher mit etwas niedriger Termperatur beginnen. Durch die vorgegeben Form kann der Teg nicht weglaufen, für das Wenden ist der richtige Moment wichtig, sonst wirs fuddelig. Ich mag die Pfanne.
Po pierwsze: robi świetne naleśniki. Ale: oczywiście potrzebuje więcej oleju niż na powlekanej patelni. I ważne jest, aby obserwować temperaturę. Żeliwo znacznie lepiej przewodzi i utrzymuje ciepło, więc zacznij od nieco niższej temperatury. Ze względu na nadany kształt Teg nie może uciec, ważny jest odpowiedni moment na obrót, w przeciwnym razie robi się bałagan. lubię patelnię
Die ersten Steaks hat die Pfanne auf unserem Induktionsherd sehr gut gemeistert. Allein vom optischen her konnte man die Steaks vorher nicht so zubereiten. Der Geschmack des Fleisches war nach dem Braten sehr gut. Die Steaks waren durch, aber trotzdem saftig. So muss es sein! Auch der Betrieb im Backofen war hervorragend. Hat alles funktioniert und die Pfanne ist heil geblieben! An das Gewicht der Pfanne muss man sich erst einmal gewöhnen. Man sollte sie mit zwei Händen bedienen! Für Induktionsherde gebe ich Kaufempfehlung. Ich hoffe, es bleibt alles so positiv! Ansonsten melde ich mich wieder.
Patelnia na naszej kuchence indukcyjnej bardzo dobrze poradziła sobie z pierwszymi stekami. Z samego wizualnego punktu widzenia steki nie mogły być wcześniej przygotowane w ten sposób. Smak mięsa po upieczeniu był bardzo dobry. Steki były gotowe, ale nadal soczyste. Tak musi być! Działanie w piekarniku było również doskonałe. Wszystko działało, a patelnia pozostała nienaruszona! Najpierw musisz przyzwyczaić się do ciężaru patelni. Powinieneś używać ich dwiema rękami! W przypadku kuchenek indukcyjnych daję rekomendację zakupu. Mam nadzieję, że wszystko pozostanie pozytywne! W przeciwnym razie zwrócę się do ciebie.
Jetzt weiß ich warum Liwanzen Li-wanzen heißen. Li muß man wohl mit "für" übersetzen. Eine Spaßpfanne für die ich noch einen Verwendungszweck erfinden muß.
Teraz wiem, dlaczego robaki Li nazywane są robaczkami Li. Li należy prawdopodobnie tłumaczyć jako „dla”. Fajna patelnia, dla której wciąż muszę wymyślić cel.
Die Pfannen sind gut geeignet zum grillen, alles ok
Patelnie dobrze nadają się do grillowania, wszystko ok
Wie oben Jeff, habe ich die Pfanne speziell für die Verwendung auf einem Holzvergaserkocher gekauft. Bin allerdings noch nicht zum Testen gekommen und kann deshalb noch nichts zu den Brateigenschaften sagen. Die Verarbeitung der Pfanne, also des Gussteils ist gut. Die Auflage ist fast plan (nur ganz leichtes kippeln). Allerdings lässt die Verarbeitung des Klappgriffs zu wünschen übrig. Der Griff rastete nicht sauber ein und stand deshalb auch zu steil. Durch vorsichtiges Nachbiegen in einem Schraubstock habe ich dies korrigiert; der Griff rastet jetzt vollständig ein und steht jetzt in einem flacheren Winkel. Die Verchromung an der Biegestelle ist dabei natürlich zum Teufel gegangen (nicht tragisch, hätte ohnehin nicht lange gehalten, muss man eben nach der Reinigung ebenfalls einölen). Absolut nicht nachvollziehbar ist, warum man den Griff nur so kurz gemacht hat. Ein längerer Griff (für so eine relativ schwere Pfanne) hätte eingeklappt auch noch Platz gehabt und die Vorteile einer grösseren Hebelwirkung beim Hantieren sowie eines grösseren Abstandes der Hand zur heissen Pfanne und zur Wärmequelle gehabt. Ein Wort noch zu einigen anderen Kundenkommentaren die von Unkenntnis zeugen: Es handelt sich um einen Eisenguss und nicht um rostfreien Stahl, was auch aus der Produktanzeige hervorging. Das man solche Teile nach dem Spülen sorgfältig abtrocknen und etwas einölen muss sollte klar sein (Allgemeinwissen) und Spülmaschine mit dem aggressiven Reiniger geht gar nicht. Ausserdem geht das o. G. auch aus den Pflegehinweisen hervor.
Jak Jeff powyżej, kupiłem patelnię specjalnie do użytku na kuchence gazowej na drewno. Jednak nie miałem jeszcze okazji go przetestować, więc nie mogę nic powiedzieć o właściwościach smażenia. Wykonanie patelni, czyli odlewu, jest dobre. Wydanie jest prawie płaskie (tylko bardzo lekkie pochylenie). Jednak obróbka składanej rączki pozostawia wiele do życzenia. Uchwyt nie zatrzasnął się dokładnie na swoim miejscu i dlatego był zbyt stromy. Poprawiłem to, ostrożnie wyginając go w imadle; rękojeść jest teraz całkowicie włączona i jest teraz ustawiona pod mniejszym kątem. Oczywiście chromowanie w miejscu gięcia poszło do diabła (nie najgorzej, i tak długo by nie wytrzymało, trzeba też po czyszczeniu naoliwić). Jest absolutnie niezrozumiałe, dlaczego rękojeść została wykonana tylko tak krótko. Dłuższy uchwyt (jak na tak stosunkowo ciężką patelnię) miałby więcej miejsca po złożeniu i miałby zalety w postaci większej dźwigni podczas manipulacji oraz większej odległości między dłonią a gorącą patelnią i źródłem ciepła. Kilka słów na temat niektórych innych komentarzy klientów, które świadczą o ignorancji: jest to żeliwo, a nie stal nierdzewna, co było również widoczne w reklamie produktu. Powinno być jasne, że takie części trzeba po umyciu dokładnie wysuszyć i trochę naoliwić (wiedza ogólna), a zmywarka z agresywnym środkiem czyszczącym w ogóle nie działa. Ponadto powyższe wynika również z instrukcji pielęgnacji.
Ich habe mich erst seit ca. einem Jahr mit Pfannen aus Gusseisen befasst und wollte deshalb preislich nicht ganz oben einsteigen. Wer die Preise von Marken-Gusspfannen kennt, der weiß, das 40€ ein guter Preis ist, wenn die Pfanne tut was sie verspricht. Und das tut sie im vollen Umfang, Die Pfanne wird eingebrannt geliefert, was bedeutet: Mit klaren Wasser (niemals Spülmittel, zerstört die sogenannte Patina und die Pfanne muss neu eingebrannt werden)ausspülen und loslegen. Zum Test Spiegelei und Hähnchenbrust. Ich benutze ein Induktionskochfeld, die Pfanne heizt sich schnell auf, aber gebt ihr etwas Zeit, bis sie auch am Rand richtig heiß ist. Mit einem Schuss Öl den Boden auspinseln Ei rein und das Ding bleibt nicht am Boden hängen. Die Hähnchenbrust (nur Salz/Pfeffer) klebt auch nicht an und bekommt schöne Röstaromen und bleibt innen saftig. Die Pfanne hält wunderbar die Temperatur, auch wenn Sie vier große Schnitzel reinlegen. Ein kleiner Wermutstropfen ist der Silikongriff, da er sehr labberig auf dem etwas kurzem Griff sitzt. Trotzdem 5 Sterne weil die Pfanne echt der Hammer und was fürs Leben ist.
Z patelniami żeliwnymi mam do czynienia dopiero od około roku i dlatego nie chciałem wchodzić na szczyt pod względem ceny. Każdy, kto zna ceny markowych patelni żeliwnych, wie, że 40 euro to dobra cena, jeśli patelnia robi to, co obiecuje. I robi to w pełni.Patelnia jest dostarczana sezonowana, co oznacza: spłucz czystą wodą (nigdy płynem do mycia naczyń, niszczy tzw. Do przetestowania jajko sadzone i pierś z kurczaka. Używam płyty indukcyjnej, patelnia szybko się nagrzewa, ale daj jej trochę czasu, aż będzie naprawdę gorąca na brzegach. Posmaruj dno odrobiną oleju, a rzecz nie utknie na dnie. Pierś z kurczaka (tylko sól/pieprz) też się nie przywiera i zyskuje przyjemny smak pieczeni, aw środku pozostaje soczysta. Patelnia utrzymuje wspaniałą temperaturę, nawet jeśli umieścisz w niej cztery duże eskalopki. Niewielką kroplą goryczy jest silikonowa rękojeść, która leży bardzo luźno na dość krótkiej rączce. Niemniej jednak 5 gwiazdek, ponieważ patelnia jest naprawdę niesamowita i ile warte jest życie.
So I bought this to make pancakes. Firstly the mounds are very small! When I made pancakes I didn’t realize how much oil you would need to stop them sticking. Flip the pancake and you need to oil again before it lands! That being said it’s a solid pan and I will probably try using it to make a breakfast bun. Eggs and a patty in perfect shape to the bun.
Więc kupiłem to do robienia naleśników. Po pierwsze kopce są bardzo małe! Kiedy robiłam naleśniki, nie zdawałam sobie sprawy, ile oleju potrzeba, żeby się nie sklejały. Odwróć naleśnik i musisz ponownie posmarować olejem, zanim wyląduje! Biorąc to pod uwagę, jest to solidna patelnia i prawdopodobnie spróbuję użyć jej do zrobienia bułki śniadaniowej. Jajka i pasztecik w idealnym kształcie do bułki.
In diesen Pfannen gelingt das Braten sehr gut. Allerdings erfordern diese Pfannen eine ganz andere Handhabung als mit den beschichteten Pfannen. Da es sich um eiserne Pfannen handelt, sind diese deutlich schwerer als Pfannen aus Aluminium und müssen nach jedem Gebrauch mindestens ausgewischt und getrocknet werden, sonst kommt es durch Feuchtigkeit zur Rostbildung. Achtung: die schwarze Schicht nicht durch Scheuern entfernen so dass die Pfanne metallisch blank wird! Diese Schicht verhindert das Ankleben beim Braten. Beim Braten nicht wundern wenn das Fleisch am Anfang etwas festklebt. Es löst sich wieder und kann dann gewendet werden. Mit der Zeit bildet sich die schwarze Schicht immer weiter aus und es kommt nicht mehr zum Ansetzen. Mit diesen Pfannen gelingt das Braten deutlich besser, als in den beschichteten Aluminium-Pfannen. Endlich haben wir Pfannen, die so funktionieren, wie ich das noch von meiner Großmutter kenne.
Smażenie na tych patelniach jest bardzo łatwe. Jednak te patelnie wymagają zupełnie innej obsługi niż patelnie powlekane. Ponieważ są to patelnie żelazne, są znacznie cięższe niż patelnie aluminiowe i należy je przynajmniej wytrzeć i wysuszyć po każdym użyciu, w przeciwnym razie wilgoć spowoduje powstanie rdzy. Uwaga: nie usuwać czarnej warstwy przez szorowanie, aby patelnia nabrała metalicznego połysku! Warstwa ta zapobiega przywieraniu podczas smażenia. Podczas pieczenia nie zdziw się, jeśli mięso trochę się przyklei na początku. Ponownie odpada i można go obrócić. Z biegiem czasu czarna warstwa nadal się rozwija i nie ma już żadnego przywiązania. Smażenie na tych patelniach jest znacznie lepsze niż na patelniach aluminiowych powlekanych. W końcu mamy patelnie, które działają tak, jak moja babcia.
Zu dem Preis lässt sich nicht meckern, aber es muss einem klar sein, dass es keine Premium-Pfanne für den täglichen Gebrauch ist. Für das Steak hin und wieder absolut ausreichend und auch die ideale Größe für den Backofen. Schöne Muster, schweres Gewicht, tolle Grillergebnisse. Kleinere Unebenheiten und der doch sehr wackelige Schutzmantel des Griffs kann ich daher verkraften. Für jeden Gelegenheitsgriller zu dem Preis völlig ausreichend!
Na cenę nie można narzekać, ale trzeba mieć świadomość, że nie jest to patelnia premium do codziennego użytku. Absolutnie wystarczająca na okazjonalne steki, a także idealny rozmiar do piekarnika. Piękne wzory, duża waga, świetne efekty grillowania. Poradzę sobie zatem z drobnymi uderzeniami i bardzo chwiejną nakładką ochronną rękojeści. W zupełności wystarczający na każdego okazjonalnego grilla w cenie!
Obschon sie als B-Ware deklariert war, ist die Pfanne, die ich erhalten habe, hervorragend verarbeitet. Der Boden ist plan abgedreht, und auf einer großen Platte (am besten 21 cm Durchmesser) werden alle Mulden gleichmäßig heiß. Gas, Ceran und Induktion gehen genauso gut. Das Material Gusseisen hat natürlich sein Gewicht, aber eben auch eine hervorragende Wärmespeicherung, was für das Backen von mehreren Portionen Pfannkuchen von Vorteil ist. Den beiliegenden Griffschutz aus Silikon habe ich nicht benötigt. Zum einen muss die Pfanne während des Backens ohnehin nicht bewegt werden, zum anderen konnte ich den Griff auch nach einer Stunde Pfannkuchenbacken bei mittlerer Temperatur immer noch gut anfassen. Die richtige Backtemperatur ist entscheidend für den Erfolg. Die angebrannten Pfannkuchen, die in anderen Rezensionen erwähnt werden, sind ziemlich sicher die Folge einer zu hohen Temperatur. Gusseisen sollte immer nur auf mittlerer Temperatur erhitzt werden. Bei mir jedenfalls ist nichts angebrannt, unabhängig davon, ob ich einen dünn- oder dickflüssigen Teig mit wenig, viel oder gar keinem Fett benutzt habe. Die Antihaft-Eigenschaften von unbeschichtetem Gusseisen werden sogar besser, je öfter man die Pfanne benutzt. Sie ist schon eingebrannt, aber ich habe sie noch zwei weitere Male mit Leinöl im Backofen eingebrannt, um die Antihaft-Eigenschaften zu verbessern und hatte danach keine Probleme. Wichtig ist allerdings, die Pfanne immer nur ganz dünn einzuölen, am besten, indem man einige Tropfen Speiseöl mit einem fusselfreien Lappen, z. B. einem alten Geschirrtuch, verreibt. Während des Pfannkuchenbackens tut auch ein Backpinsel gute Dienste, um die Mulden dünn einzuölen oder zu fetten. Das Ergebnis der Bemühungen sind dann perfekt runde, kleine Pfannkuchen, z. B. deutsche Eierkuchen, schwedische Plättar, russische Blinis, französische Crepes, amerikanische Silver Dollar Pancakes, japanische Dorayaki etc., die sich hervorragend für Büffets eignen.
Mimo, że została zadeklarowana jako B-Ware, patelnia, którą otrzymałam jest świetnie wykonana. Podstawę obraca się płasko, a na dużej płytce (najlepiej o średnicy 21 cm) równomiernie ogrzewa się wszystkie studzienki. Gaz, ceramika i indukcja działają równie dobrze. Materiał żeliwny ma oczywiście swoją wagę, ale ma również doskonałe zatrzymywanie ciepła, co jest zaletą przy pieczeniu kilku partii naleśników. Nie potrzebowałem dołączonej silikonowej ochrony uchwytu. Z jednej strony blachą i tak nie trzeba ruszać podczas pieczenia, z drugiej nadal mogłem dobrze trzymać rączkę nawet po godzinie pieczenia naleśnika w średniej temperaturze. Odpowiednia temperatura pieczenia jest kluczem do sukcesu. Spalone naleśniki, o których wspominano w innych recenzjach, prawie na pewno są wynikiem zbyt wysokiej temperatury. Żeliwo powinno być zawsze podgrzewane do średniej temperatury. W każdym razie nic mi się nie paliło, niezależnie od tego, czy użyłam cienkiego, czy grubego ciasta z małą, dużą ilością lub bez tłuszczu. Nieprzywierające właściwości niepowlekanego żeliwa są jeszcze lepsze, im częściej używasz patelni. Jest już doprawiony, ale piekłam go w piekarniku jeszcze dwa razy z olejem lnianym, aby poprawić właściwości nieprzywierające i po tym nie było żadnych problemów. Jednak ważne jest, aby zawsze bardzo cienko naoliwić patelnię, najlepiej poprzez wcieranie kilku kropli oleju jadalnego niestrzępiącą się ściereczką, np. ściereczką. B. starą wytartą ściereczką. Pędzelek do ciasta jest również przydatny podczas pieczenia naleśników, aby cienko posmarować lub natłuścić wgłębienia. Efektem starań są wtedy idealnie okrągłe, nieduże naleśniki np. B. Niemieckie naleśniki, szwedzki plattar, rosyjskie bliny, francuskie naleśniki, amerykańskie srebrne naleśniki, japońskie dorayaki itp., które są idealne do bufetów.
Vorteile : - Man kann mit ordentlich Wumms braten, so daß schöne und krosse Grillstreifen entstehen. Durch die hohe Wärmekapazität kann das Steak auch wunderbar noch eine Zeitlang nachziehen, so dass es nicht unbedingt in den Ofen zum Nachziehen muss. Spart Energie. - Auch Gemüse lässt sich wunderbar mit Grillstreifen braten, zB grüner Spargel. - Da das ganze Teil aus Eisen ist, kann es bequem in den Ofen ohne Risiko für den Griff. - Obwohl der Griff nicht isoliert ist, kann man die Pfanne gefahrlos am Herd anfassen (nicht aber wenn sie im Ofen war !) Nachteile : - Die Unterseite ist recht rauh. Dies bedingt, dass man die Pfanne auf einer Ceranplatte nur sehr sanft aufsetzen und verschieben sollte, sonst kann es Kratzer geben. Auch das hohe Gewicht von fast 4kg ist hier ein echtes Risiko für das Ceranfeld. Eine falsche Bewegung - knack ! - Die Unterseite ist nicht plan. Auf einem Induktions- oder Gasherd egal, auf Elektroherden ein Problem. Für diese Nachteile, auch weil nicht prinzipbedingt, sondern nur "Schlamperei" einen Punkt Abzug. Gusseisenpfannen reinigt man nicht mit Spülmittel und schon gar nicht in der Spülmaschine. Tipp: Nach dem Braten etwas Wasser in die Pfanne (so dass die Rillen alle bedeckt sind) und nochmal ein,zwei Minuten volle Pulle kochen. Das schäumende Wasser löst Krusten gut an (mit diesem Wasser könnte man nun noch eine Soße beginnen...) Ansonsten einfach stehen lassen bis einigermaßen abgekühlt und mit der Topfbürste saubermachen, geht problemlos. Danach mit einem Silikonpinsel und etwas Öl innen und aussen eine leichte Ölschicht aufbringen, damit die Pfanne nicht rostet und zum nächsten Einsatz sofort einsatzbereit ist. Freu mich über eine positive Bewertung, damit sich das Rezensieren auch lohnt. Geld krieg ich keins dafür, kostenloses Testgerät auch noch nie, und wenn mich ein Verkäufer anschreibt, dass ich für eine positive Bewertung irgendein Gimmick zugeschickt bekomme, dann schreib ich eine Bewertung und ziehe 2 Punkte für den Bestechungsversuch ab...
Zalety: - Można piec z dużą mocą, dzięki czemu powstają piękne i chrupiące ślady po grillowaniu. Ze względu na wysoką pojemność cieplną stek może być również smażony przez chwilę, dzięki czemu nie trzeba go koniecznie wkładać do piekarnika, aby był smażony. Oszczędza energię. - Warzywa wspaniale smażą się też z grillowanymi paskami, np. zielone szparagi. - Ponieważ cały element jest wykonany z żelaza, można go łatwo włożyć do piekarnika bez ryzyka dla uchwytu. - Chociaż uchwyt nie jest izolowany, można bezpiecznie dotykać patelni na kuchence (ale nie wtedy, gdy była w piekarniku!) Wady: - Spód jest dość szorstki. Oznacza to, że patelnię należy stawiać i przesuwać bardzo delikatnie na płycie ceramicznej, w przeciwnym razie mogą powstać zarysowania. Prawdziwym zagrożeniem dla płyty ceramicznej jest również duża waga wynosząca prawie 4 kg. Jeden zły ruch – pstryk! - Spód nie jest płaski. Nie ma to znaczenia na kuchence indukcyjnej lub gazowej, jest to problem na kuchenkach elektrycznych. Za te wady odjęto jeden punkt, także dlatego, że nie są one kwestią zasady, a jedynie „niechlujstwem”. Naczyń żeliwnych nie myje się płynem do mycia naczyń, a już na pewno nie w zmywarce. Wskazówka: Po usmażeniu wlej trochę wody na patelnię (tak, aby wszystkie rowki były zakryte) i smaż jeszcze przez minutę lub dwie na pełnych obrotach. Spieniona woda dobrze rozpuszcza skórki (z tej wody można by zrobić sos...) W przeciwnym razie po prostu zostaw do ostygnięcia i wyczyść szczotką do kubków, to żaden problem. Następnie za pomocą silikonowego pędzelka i odrobiny oleju nałóż cienką warstwę oleju wewnątrz i na zewnątrz, aby patelnia nie rdzewiała i była natychmiast gotowa do następnego użycia. Cieszy mnie pozytywna ocena, więc recenzja też jest godna uwagi. Nie dostaję za to żadnych pieniędzy, nigdy też darmowego urządzenia testowego, a jeśli sprzedawca napisze do mnie, że wyślę jakiś chwyt za pozytywną ocenę, to wystawiam ocenę i odejmuję 2 punkty za próbę przekupstwa. ..
Meiner Beurteilung nach ist die Gusseisenpfanne sehr ok und entspricht in etwa dem, was man bei diesem Preis erwarten kann. Die Pfanne ist sofort einsatzbereit, ein Einbrennen ist laut Beschreibung nicht erforderlich. Die Pfanne hat eine brauchbare Größe und angenehme Riffelung. Über Gewicht oder Pflegehinweise möchte ich mich nicht äußern, das ist bei jeder Gusseisenpfanne grundsätzlich gleich. Warum sie nicht perfekt ist und einen Punkt Abzug gibt ist die Tatsache, dass der Boden einfach nicht 100%ig plan ist. Zwar kippelt die Pfanne nur ganz wenig, sie liegt aber z. B. auf einem Ceran-Kochfeld nicht ganz plan auf, was bei einer solchen Pfanne zwar nicht so schlimm ist, aber auch keine optimale Wärmeübertragung gewährleistet. Wer die Pfanne über Kohle oder Gas verwendet, dem wird's egal sein (können). Irgendwelche störenden Grate oder Knubbel konnte ich nicht feststellen. Ich bin jedenfalls mit der Pfanne und dem Preis-/Leistungs-Verhältnis durchaus zufrieden.
Moim zdaniem patelnia żeliwna jest bardzo ok i mniej więcej odpowiada temu czego można się spodziewać w tej cenie. Patelnia jest gotowa do użycia od razu, zgodnie z opisem, nie wymaga sezonowania. Patelnia ma użyteczną wielkość i przyjemne użebrowanie. Nie chcę komentować wagi ani zaleceń dotyczących pielęgnacji, są one w zasadzie takie same dla każdej żeliwnej patelni. Dlaczego to nie jest idealne i odejmuje punkt, to fakt, że podłoga nie jest po prostu w 100% płaska. Mimo, że patelnia tylko trochę się chwieje, to leży m.in. B. na płycie ceramicznej, co przy takiej patelni nie jest takie złe, ale też nie gwarantuje optymalnego przekazywania ciepła. Jeśli użyjesz patelni na węglu lub gazie, nie będzie (nie może) mieć znaczenia. Nie znalazłem żadnych irytujących zadziorów ani wybrzuszeń. W każdym razie jestem całkiem zadowolony z patelni i stosunku ceny do wydajności.
Es handelt sich hierbei um eine robuste, schwere Gusseisenpfanne, die alle Vorteile einer Gusseisenpfanne bieten würde, hätte man nicht einen großen Konzeptionsfehler begangen. Der Preis ist sehr gut und sie ist unverwüstlich. - Gusseisen holt das Maximum aus einem Induktionsherd heraus. Ihr braucht maximalen Eisenmagnetismus um aus einer Induktionskochplatte das Optimum herauszuholen. Das heißt, Gusseisen, Eisen, Schmiedeeisen oder Emaille. Edelstahl funktioniert auch, aber nicht optimal. (P. S.: Wichtig ist hierbei nur der Boden, nicht die Seitenwände. Das Gewicht der Pfanne spielt ebenfalls keine Rolle) - Da der Griff keine Holzummantelung hat, kann man sie auch für das Lagerfeuer verwenden. Gusseisen hält auch die Temperatur eines Lagerfeuers aus. - Man kann in dieser Pfanne mit Eisenbesteck hantieren ohne fürchten zu müssen, dass man sie verunstaltet. - Die schwarze Farbe verhindert, dass die Pfanne nach längerem Gebrauch gümmelig aussieht. Dieses Problem werdet ihr bei normalen Eisenpfannen nämlich haben. - Dieses Modell hat sogar zwei Ausgussschnäbel links und rechts und eine Öse im Griff zum Aufhängen. Nachteile: - Da der Griff keine Holzummantelung hat, wird er so heiß werden, dass man nur noch mit einem Topfhandschuh ran kann. Wie lange das dauert habe ich nicht getestet. - Der Boden der Pfanne ist nicht eben, sondern zur Mitte hin leicht nach oben gewölbt. Erstens: Fett sammelt sich an den Rändern, damit in der Mitte auch Fett bleibt muss man fingerdick eingießen. Zweitens: So kann aus Kochplatten nicht das Maximum herausgeholt werden, da nicht die maximale Kontaktfläche gegeben ist. Konzeptionsfehler! Allgemein anzumerken: - Sie ist schwer. Erschwert die Reinigung in der Abwasch. - Ob der Boden dick genug ist um sich bei höheren Temperaturen nicht zu verformen, habe ich nicht getestet. Fazit: Für Lagerfeuer und Gaskochplatte in Erwägung zu ziehen, sonst nicht.
Jest to solidna, ciężka żeliwna patelnia, która miałaby wszystkie zalety żeliwnej patelni, gdyby nie poważna wada konstrukcyjna. Cena jest bardzo dobra i jest niezniszczalna. - Żeliwo maksymalnie wykorzystuje kuchenkę indukcyjną. Potrzebujesz maksymalnego magnetyzmu żelaza, aby w pełni wykorzystać indukcyjną płytę grzejną. To znaczy żeliwo, żelazo, kute żelazo lub emalia. Stal nierdzewna również działa, ale nie optymalnie. (PS: Ważne jest tutaj tylko dno, a nie boczne ścianki. Waga patelni też nie ma znaczenia) - Ponieważ rączka nie ma drewnianej osłony, można jej używać również do ogniska. Żeliwo może również wytrzymać temperaturę ogniska. - Na tej patelni możesz używać żelaznych sztućców bez obawy o ich uszkodzenie. - Czarny kolor sprawia, że patelnia nie wygląda jak guma po długotrwałym użytkowaniu. Będziesz miał ten problem ze zwykłymi żelaznymi patelniami. - Ten model ma nawet dwie wylewki po lewej i prawej stronie oraz oczko w uchwycie do zawieszenia. Wady: - Ponieważ rękojeść nie ma drewnianej osłony, nagrzewa się tak bardzo, że można się do niej dostać tylko za pomocą rękawicy kuchennej. Nie testowałem jak długo to trwa. - Dno naczynia nie jest płaskie, ale lekko zakrzywione w kierunku środka. Po pierwsze: tłuszcz zbiera się na brzegach, żeby tłuszcz pozostał na środku trzeba wlewać na grubość palca. Po drugie: nie można w pełni wykorzystać pól grzejnych, ponieważ maksymalna powierzchnia styku nie jest dostępna. Błąd poczęcia! Uwagi ogólne: - Jest ciężki. Utrudnia czyszczenie w zlewie. - Nie testowałem, czy dno jest na tyle grube, żeby nie odkształcać się pod wpływem wyższych temperatur. Wniosek: należy wziąć pod uwagę przy ogniskach i płytach gazowych, w przeciwnym razie nie.