Atrakcyjny ogród jest zwieńczeniem każdego domu rodzinnego. Oprócz pięknie skoszonej trawy i drzew owocowych integralną część ogrodu stanowi zakątek z ogniskiem - a obecnie również wysokiej jakości grill ogrodowy. Jeśli planują Państwo przygotować miejsce w ogrodzie, w którym będzie można spędzić czas z rodziną i przyjaciółmi przy zapachu pieczonego mięsa i warzyw, wybór odpowiedniego grilla jest jedną z najważniejszych decyzji, które mogą wpłynąć na aranżacje całej przestrzeni.
Jak wybrać sobie grill ogrodowy?
Zabudowany vs. przenośny
Ten pierwszy wybór jest podstawą wszystkiego innego.
Zabudowany grill niekoniecznie oznacza, że całkowicie jest stacjonarny. Większość naszych grilli ma małe kółka do ich przesuwania - takie jak Klarstein Gazooka lub Tomahawk. Jednakże przy dużym grillu prawdopodobnie nie będzie się często przemieszczał. Pozostaje w jednym miejscu i na pewno nie zostanie przeniesiony do domu zimą lub w trakcie deszczu. Ten rodzaj grilla wymaga ukrycia go pod dachem w sezonie. Warto zarezerwować mu miejsce pod altaną lub pod zadaszeniem, gdzie czynniki atmosferyczne nie dosięgną go bezpośrednio.
Z drugiej strony przenośne grille można wyciągnąć tuż przed rozpoczęciem grillowania. To szeroka gama grilli, od małych urządzeń elektrycznych (takich jak OneConcept Porterhouse) aż po średniej wielkości grille węglowe lub gazowe, takie jak OneConcept Buttler lub KlarsteinBeef Brisket. Ich zaletą jest oczywiście mobilność, ale cena, którą za nie płacimy determinuje wielkość powierzchni grilla. Ponadto tego rodzaju grill będzie wymagał miejsca do przechowywania, gdy nie będzie użytkowany.
Otwarty grill czy zamknięty grill?
Wybór między otwartym a zamkniętym grillem jest w zasadzie innym pytaniem: „Czy chcę grillować naturalnie, czy mieć wszystko pod kontrolą?” Taka właśnie jest różnica pomiędzy tymi dwoma rodzajami grilla.
Otwarte grillowanie można w ogrodzie wykorzystać na dwa sposoby. Pierwszą, najprostszą wersją jest grillowanie nad ogniskiem. Grillowanie na zawieszeniu (zwane także grillami wiszącymi) i na statywach są prostymi sposobami grillowania. Rozpalić ogień, ułożyć jedzenie i od czasu do czasu podnosić lub obniżać wysokość rusztu nad węglem, aby potrawy były odpowiednio upieczone. Niektóre wiszące grille Blumfeld (takie jak Turion) zapewniają, że grill jest jeszcze bardziej przyjemny dzięki dodaniu uchwytów i stolików do przechowywania marynat i narzędzi. Co więcej, dzięki podniesionym nogom nie trzeba zginać się przy grillowaniu.
Drugą opcją jest otwarty grill, którego typowym przykładem jest Klarstein Grilkern. W przeciwieństwie do grillowania na statywie, otwarty grill zapewnia większą kontrolę nad jedzeniem - przesuwając węgle, można tworzyć cieplejsze i chłodniejsze strefy tak aby przygotować różne potrawy na tej samej płycie.
Na koniec istnieją grille z pokrywą (Klarstein Hot & Hot), które można całkowicie zamknąć. Te dają szefowi grillowania kilka dodatkowych zalet. Po pierwsze, gdy klapa jest zamknięta, ciepło z grilla jest utrzymywane w środku, co pozwala na bardziej równomierne piec żywność - ale z mniej chrupiącą skórką. Po drugie, właz pozwala na jednoczesne delikatne wędzenie żywności. Wystarczy rzucić trochę drzewa lub wiązkę ziół na węgle. No i na koniec, nadal istnieje możliwość podniesienia włazu - co pozwoli promieniowaniu cieplnemu po prostu wykonać swoje zadanie.
Czym palimy?
Chociaż grillowanie jest powszechnie kojarzone z zapachem węgla drzewnego, dziś mamy wiele innych opcji. Przeanalizujmy zalety i wady każdego z nich:
Węgiel drzewny/drewno: najbardziej tradycyjne paliwo do grillowania ma swoje niezaprzeczalne zalety. Grillowanie na węgiel nadaje potrawom niepowtarzalny aromat i smak, który trudno osiągnąć inaczej. Co więcej po dodaniu gałązek ziół lub wiórów drzewnych może zacząć wędzić w grillu na węgiel drzewny. Wadą jest jednak to, że zawsze trzeba mieć zapasy paliwa do grillowania. Jednocześnie takie grillowanie zawsze będzie trochę zabrudzone. I z małego Klarstein Micro-Q powstanie dość popiołu, który może wiatr rozwiać w ogrodzie. Czyszczenie grilla też jest znacząco trudniejsze.
Gaz: Opalane gazem grillowanie przybliża się najwięcej do tradycyjnego domowego gotowania. Chociaż z grilla gazowego nie pozyska się wędzonego zapachu do jedzenia, w zamian można mieć dokładniejszą kontrolę nad samym grillowaniem. Prostym przekręceniem gałki można na przykład Klarstein Parforce One rozgrzewać lub obniżać temperaturę, dzięki czemu przygotowanie steków czy smażenie grzybów jest łatwizną. I z grillem gazowym można nadal grillować na otwartym ogniu, tak aby nie stracić chrupiącej skórki. A paliwo? Można podłączyć grill do domowego przyłącza gazowego - wtedy wystarczy załączyć i grillować. A jeśli nie ma takiej możliwości? Duża butla gazowa może wytrzymać kilka grillowań, a jej zmiana zajmuje kilka minut.
Elektryczność: Wystarczy mieć w pobliżu gniazdko elektryczne, a grillowanie można rozpocząć w dowolnym momencie. Jeśli nade wszystko cenią Państwo sobie wygodę, grill elektryczny jest zdecydowanie najlepszym wyborem. Nie tylko jest gorący w kilka minut, ale po zakończeniu grillowania jego czyszczenie i odkładanie jest bardzo szybkie. W przeciwieństwie do innych typów wymienionych powyżej, przy grillu elektrycznym jedzenie nie ma kontaktu z płomieniem i dymem (a jeśli tak - to dzieje się coś bardzo złego). Dlatego też naturalne smaki są bardziej odczuwalne, wzbogacone tylko naturalną karmelizacją. Typowy grill elektryczny to OneConcept Beef II.
Co oprócz grillowania może zaproponować grill?
Grillowanie ma wiele szczegółów i wariant, które pomogą przygotować wspaniałe posiłki lub pozwolą na zupełnie nowe rodzaje typów posiłków. Boczna wędzarnia to osobny pojemnik, który po napełnieniu zrębkami drzewa wytwarza dym do wędzenia potraw z grilla. Może być stosowany do wędzenia podczas grillowania, ale także do powolnego samodzielnego wędzenia kiełbas lub boczku zimnym dymem. Takie wędzenie jest możliwe na przykład w grillu Klarstein Dampflok, który jest również ozdobą ogrodu.
Obrotowy szpikulec jest idealny, jeśli chce się grillować cały drób lub wieprzowinę. Silnik równomiernie obraca mięso lub inne jedzenie nad pojemnikiem z węglem drzewnym, dzięki czemu piecze się ono równomiernie ze wszystkich stron, pozostawiając soczystość wewnątrz i na powierzchni.
Kolejnym przyrostkiem do rodziny grilla są nowoczesne grille Kamado. Chociaż kamado są tradycyjną metodą grillowania w Azji, u nas grille te są relatywną nowością. Dzięki ceramicznemu wnętrzu utrzymują bardzo dobrze ciepło, co może pomóc w doskonałym przypieczeniu grillowanego mięsa. Ponadto można je również stosować do powolnego pieczenia (slowcooking), duszenia i gotowania dzięki możliwości sprawnego regulowania temperatury wewnętrznej przez otwory wentylacyjne.