[Używany] VariCook Single Przenośna kuchenka indukcyjna
- Pole grzewcze indukcyjne
- Srebrny
- 1800 watt
-
Uwaga: chodzi o rozpakowany artykuł lub artykuł z drobnymi uszkodzeniami opakowania. Pełna funkcjonalność produktu została sprawdzona. Oferujemy 2 lata gwarancji.341,99 zł
-
380,90 zł
- Pozostało kilka artykułów w magazynie – zamów szybko! Pozostało kilka artykułów w magazynie – zamów szybko!
- Czas dostawy: 8 - 10 dni roboczych
- Ekspresowa dostawa
- 14 dni na zwrot
Stan - dopuszczalny: Towar zwrócony z drobnymi śladami użytkowania
Zalety
płyta indukcyjna o mocy 1800 watów
do naczyń o średnicy12 - 26 cm
tryby: mocy i temperatury - automatyczna regulacja mocy i temperatury oraz automatyczne wyłączanie
Podstawowe informacje
- poziomy mocy: 200W, 400W, 600W, 800W, 1000W, 1100W, 1200W, 1400W, 1600W, 1800W
- ustawienia temperatury: 60 - 240 ° C - co 20 ° C
- funkcja wyłącznika czasowego do automatycznego wyłączania - od 00:01 do 03:00 godzin
- automatyczne rozpoznawanie naczyń
- prosta obsługa za pomocą dwóch przycisków
- pokrętło obrotów
- niski stopień ciepła oddawanego do otoczenia
- zabezpieczenie przed przegrzaniem
- chłodzenie wentylacyjne
- sygnały akustyczne
- wyświetlacz LED
- antypoślizgowe gumowe nóżki
- włącznik / wyłącznik
- napięcie zasilania: 220-240V, 50/60Hz
Wymiary i szczegóły techniczne
- 29,5 x 7 x 36 cm (szer. x wys. głęb.)
- waga: ok. 1,7 kg
Co zostanie dostarczone
- 1 x jednostka
- instrukcja obsługi w języku niemieckim i angielskim
Dostawa i wysyłka
Czas dostawy: 8 - 10 dni roboczych
Nie ma komentarzy do tego artykułu.
My Mum has dementia. She kept leaving gas hob on. Got this and is fantastic. It's not very substantial but so far works fine. It has a fan so makes a sound when on which would annoy me but is great for Mum. Controls are very easy - the dial. She would not cope with touch controls and locks.
Moja mama ma demencję. Ciągle zostawiała włączoną kuchenkę gazową. Kupiłam ją i jest fantastyczna. Nie jest zbyt solidna, ale jak dotąd działa dobrze. Ma wentylator, więc wydaje dźwięk, gdy jest włączona, co mnie denerwuje, ale jest świetne dla mamy. Sterowanie jest bardzo proste - pokrętło. Nie poradziłaby sobie z dotykowymi elementami sterującymi i blokadami.
El producto es perfecto. Fácil de utilizar, rápido, fiable, ligero y buen design. Klarstein no defrauda. No puedo dicir lo mismo del proceso de entrega, al final casi desistí pero Amazon ayudó a solucionarlo.
Produkt jest idealny. Łatwy w obsłudze, szybki, niezawodny, lekki i o dobrym designie. Klarstein nie zawodzi. Nie mogę powiedzieć tego samego o procesie dostawy, w końcu prawie się poddałem, ale Amazon pomógł to naprawić.
Questa piasta con la manopola è l'ideale per chi vuole un dispositivo semplice da usare quasi come un fornello a gas ... L"ideale per la nonna.
Ta patelnia z pokrętłem jest idealna dla tych, którzy chcą urządzenia prostego w obsłudze prawie jak kuchenka gazowa... Idealna dla babci.
Semplice da usare ,da pulire, compatto nelle dimensioni
Prosty w użyciu, czysty, kompaktowy
Diese Induktionskochplatte ist sehr handlich, nimmt wenig Platz auf der Arbeitsfläche und auch im Küchenschrank weg. Bedienung nach einer kurzen Gewöhnungsphase einfach, Reinigung sehr leicht, Geräuschpegel im Rahmen. Einziges kleines Manko, der Drehregler reagiert oft nicht gleich auf die Einstellung und dreht etwas im Leerlauf bis er die gewünschte Temperatureinstellung annimmt. Sehr positiv finde ich, dass Induktion viel schneller aufheizt als ein Ceranfeld, die Kochdauer dadurch ebenfalls etwas kürzer ausfällt. Ich verwende nur Markenqualitätstöpfe von Fissler oder WMF. Bin sehr zufrieden damit. Eine angeblich für Induktion geeignete Schnitzelpfanne mit sehr dünnem Boden von Riess ging schon kaputt.
Płyta indukcyjna jest bardzo poręczna, zajmuje mało miejsca na blacie iw szafce kuchennej. Łatwy w obsłudze po krótkim okresie przyzwyczajenia, bardzo łatwy w czyszczeniu, poziom hałasu w granicach. Jedynym małym mankamentem jest to, że pokrętło często nie reaguje od razu na ustawienie i na biegu jałowym trochę się kręci, aż zaakceptuje żądaną temperaturę. Bardzo pozytywnie oceniam fakt, że płyta indukcyjna nagrzewa się znacznie szybciej niż płyta ceramiczna, co oznacza, że czas gotowania jest również nieco krótszy. Używam wyłącznie markowych garnków firmy Fissler lub WMF. Jestem z tego bardzo zadowolony. Patelnia do sznycla z bardzo cienkim dnem firmy Riess, która podobno nadaje się na indukcję, pękła.
Einfach zu bedienen und funktioniert gut.
Łatwy w użyciu i działa dobrze.
Klarstein ist Qualität
Klarstein to jakość
Facile da usare, ottimo design inoltre credo sia l'unico monofornello ad avere una manopola per la regolazione.
Łatwa w użyciu, doskonała konstrukcja i uważam, że jest to jedyna pojedyncza płyta posiadająca pokrętło regulacyjne.
Ottimo prodotto. Consigliato
Doskonały produkt. Rozmyślny
Normalerweise koche ich auf Infrarot. Also seit etwa 14 Jahren da ich damals nach Deutschland eingewandert bin. Ich verstehe bis heute nicht warum deutsche Küchen keinen Gasanschluss haben. Da wird etwas verbrannt im Kraftwerk, z.b Gas. Die chemische energie wird in hitte umgewandelt. Dann wieder in Druck und Bewegung, dann in elektrische Energie. Diese wird mit einem Riesen Verlust in meine Küche transportiert wo ich sie wieder in Wärme unwandele. Jedesmal wenn ich koche bekommt irgendwo ein Physiklehrer Atemnot... Ich habe mir ziemlich schnell so eine einzelne Platte gekauft. Die hat mich über viele Jahre begleitet und ging nun leider kaputt. Ich brauchte sie hauptsächlich für den wok. Mit induktion geht das noch gerade so, aber alle anderen Herdarten haben nicht genug wärmeübertragung. Die Vorteile von Induktion gegenüber andere Arten sind klar. Wobei auch induktion nicht an Gas ranreicht. Ich habe die Platte immer öfter benutz und werde wohl bei der nächsten Küche komplett auf Induktion umsteigen. Jetzt habe ich diese hier bestellt. Ich muss dazu sagen in dem Moment als ich die Bestellung abgeschickt hatte, funktionierte die alte wieder. Da beide Platten in der gleichen preisklasse sind kann ich die gut vergleichen. Diese hier hat auf jeden Fall eine bessere Wärmeverteilung. Wenn man Wasser kocht oder Margarine schmilzt sieht man das deutlich. Bei der alten platte kochte es erst nur in einem Bereich, wie ein Ring. Diese hier verteilt die Energie viel gleichmäßiger. Ich dachte erst das liegt an den billigen Töpfen. Die Temperaturmodi sinds völliger Quatsch. Bei 60 grad kocht es schon. Woher soll die Platte auch wissen wie die Temperatur im Topf ist. Dafür gibt es Platten an denen man einen Sensor anschließen kann den man dann in den Topf hängt. Die Temperatur Einstellung ist also verarsche. Wären die Optionen für Temperatur gar nicht vorhanden hätte ich einen Stern mehr gegeben. Die Knöpfe zur Bedienung sind unter einer Folie. Keine Touch Dinger die nicht funktionieren wenn die Finger nass sind. Das finde ich echt gut. Ich hasse Touch. Wer braucht Touch? Das Drehrad zum einstellen der Leistung ist praktisch. Viel besser als Knöpfe die man x mal betätigen muss. Allerdings sind die leistungsstufen nicht echt. Da wird einfach alle paar Sekunden ein und aus geschaltet. Also zb 2 sekunden Leistung, dann wieder nichts. So kann auch beim Warmhalten trotzdem was ansetzen. Wenn der Topf einen richtig dicken Boden hat geht es gerade so. Der Drehknopf lässt sich schwer drehen alsob er irgendwo eingeklemmt wäre. Das ist nicht sehr bequem und deutet schlechte Verarbeitung an. Der hat auch so kleine Stufen wie am Verstärker die Lautstärke Regler. Allerdings reagiert er nicht auf jede Drehung zuverlässig. Fazit: für den Preis ein gutes Gerät. Tenperaturmodus verarsche. Nicht sehr wertig verarbeitet. Alle in der artikelbeschreibung angepriesenen Eigenschaften, schnelle aufheizung, leicht zu reinigen, usw sind selbstverständlich für eine induktionsplatte. Die vergleiche beziehen sich auf andere herdarten. Das wäre als wenn ein Autohersteller sein auto anpreist: schneller als ein fahrrad, doppelt so viele Reifen.... für die beschreibung müsste ich eigentlich auch noch einen Stern abziehen. Aber 3 Sterne da das Gerät im vergleich zu anderen Geräten der Preisklasse ganz gut abschneidet.
Zwykle gotuję na podczerwieni. Tak przez około 14 lat, od kiedy wyemigrowałem do Niemiec w tym czasie. Nadal nie rozumiem, dlaczego niemieckie kuchnie nie mają przyłącza gazowego. W elektrowni coś się pali, na przykład gaz. Energia chemiczna jest zamieniana na ciepło. Potem znowu w ciśnieniu i ruchu, potem w energii elektrycznej. Jest to transportowane do mojej kuchni z ogromną stratą, gdzie zamieniam je z powrotem w ciepło. Za każdym razem, gdy gotuję, nauczycielowi fizyki brakuje tchu... Dość szybko kupiłem jedną płytę. Towarzyszył mi przez wiele lat i teraz niestety się zepsuł. Używałem ich głównie do woka. Jest to prawie możliwe w przypadku indukcji, ale wszystkie inne typy pieców nie zapewniają wystarczającej wymiany ciepła. Przewaga indukcji nad innymi rodzajami jest oczywista. Przy czym nawet indukcja nie zbliża się do gazu. Coraz częściej korzystam z płyty i pewnie w następnej kuchni całkowicie przestawię się na indukcję. Teraz zamówiłem ten. Muszę powiedzieć, że w chwili, gdy wysłałem zamówienie, stare znów działało. Ponieważ obie płyty są w tym samym przedziale cenowym, mogę je dobrze porównać. Ten zdecydowanie ma lepszą dystrybucję ciepła. Kiedy gotujesz wodę lub topisz margarynę, widać to wyraźnie. Na starym talerzu gotowało się tylko w jednym miejscu, jak pierścień. Ten rozprowadza energię znacznie bardziej równomiernie. Na początku myślałem, że to przez tanie doniczki. Tryby temperaturowe to kompletna bzdura. Gotuje się już w 60 stopniach. Skąd talerz ma wiedzieć jaka jest temperatura w garnku? Są płytki, do których można podłączyć czujnik, który następnie wiesza się w doniczce. Więc ustawienie temperatury to żart. Gdyby nie było opcji temperatury, dałbym mu jeszcze jedną gwiazdkę. Przyciski do obsługi znajdują się pod folią. Bezdotykowe rzeczy, które nie działają, gdy masz mokre palce. Naprawdę to lubię. nienawidzę dotyku Kto potrzebuje dotyku? Pokrętło do ustawiania mocy jest praktyczne. O wiele lepsze niż przyciski, które trzeba nacisnąć x razy. Jednak poziomy wydajności nie są prawdziwe. Po prostu włącza się i wyłącza co kilka sekund. Czyli np. 2 sekundy mocy, potem znowu nic. Więc coś wciąż może się zacząć, gdy utrzymujesz ciepło. Jeśli garnek ma naprawdę grube dno, jest w porządku. Pokrętło obraca się z trudem, jakby gdzieś utknęło. Nie jest to zbyt wygodne i świadczy o złym wykonaniu. Ma również małe kroki, takie jak regulatory głośności na wzmacniaczu. Jednak nie reaguje niezawodnie na każdy obrót. Wniosek: dobre urządzenie za tę cenę. Głupi tryb temperaturowy. Nieprzetworzone bardzo cenne. Wszystkie właściwości reklamowane w opisie przedmiotu, szybkie nagrzewanie, łatwość czyszczenia itp. są oczywistością dla płyty indukcyjnej. Porównania dotyczą innych typów pieców. To tak jakby producent samochodów chwalił swój samochód: szybszy od roweru, dwa razy więcej opon... Właściwie powinienem odjąć gwiazdkę za opis. Ale 3 gwiazdki, ponieważ urządzenie działa całkiem dobrze w porównaniu do innych urządzeń w tym przedziale cenowym.
Ich habe Klarstein gewählt, weil ich schon einen Profimixer seit Jahren von dieser Firma habe und weil die Platte als Warehousedeal sehr günstig war. Ware kam nach 5 Tage, das war super; allerdings staunte ich nicht schlecht, dass die Platte in einem dünnen Plastiküberzug nur im Karton lag, keine Luftpolsterfolie drum rum!!!! Kleine Kratzer vorne, die mich aber nicht stören. Das Gerät gleich eingeschaltet und Teewasser damit gekocht: 1,5 Liter Wasser kochen in 3 Minuten auf 2.000 Watt, herrlich. Wie alle Induktionsplatten ist sie im Betrieb etwas laut, aber daran bin ich gewöhnt. Bis jetzt bin ich restlos begeistert, merke nichts, was dabei nicht gut wäre. Hoffe, sie hält wieder recht lange; hab meine alte versehentlich abgeschmolzen, als ich die Herdplatte, auf der sie stand einschaltete, ohne es gemerkt zu haben. :) Zum Glück ist nix passiert, außer dass ein paar Dioxine freigesetzt wurden.
Wybrałem Klarsteina, ponieważ od lat mam profesjonalny mikser tej firmy, a płyta była bardzo tania jak na magazyn. Towar przyszedł po 5 dniach, to było świetne; Jednak byłem zdumiony, że płyta leżała w pudełku tylko w cienkiej plastikowej okładce, bez folii bąbelkowej!!!! Małe ryski na przodzie, ale mi to nie przeszkadza. Natychmiast włącz urządzenie i użyj go do zagotowania wody na herbatę: 1,5 litra wody gotuje się w 3 minuty przy mocy 2000 watów, wspaniale. Jak wszystkie płyty indukcyjne, jest trochę głośna podczas użytkowania, ale jestem do tego przyzwyczajony. Jak na razie jestem zachwycony, nie widzę w tym nic złego. Mam nadzieję, że znowu posłuży dość długo; przypadkowo stopił mój stary, kiedy włączyłem płytę kuchenną, na której stał, nie zdając sobie z tego sprawy. :) Na szczęście nic się nie stało, oprócz uwolnienia kilku dioksyn.
Ich habe mir den Varicook gekauft um stinkende anbraten auf dem Balkon erledigen zu können. Mittlerweile hat das Gerät meine Herdplatte fast komplett verdrängt und ich koche nur noch mit Induktion, da man mit dem Gerät die Temperaturen sofort regulieren kann. Auch für outdoor fans ist es super, da man idealerweise mit schweren Gusseisernen Pfannen und Töpfen arbeiten kann die sich in Sekunden aufgrund der magnetischen Energie erhitzen. Ich habe mit jetzt sogar noch einen Gußeisernen Wok gekauft. Aufpassen sollte man hier das man nicht zu kleine Töpfe nimmt, da das Magnetfeld eventuell gesundheitlich bedenklich ist.
Kupiłem Varicook, aby móc smażyć cuchnące potrawy na balkonie. W międzyczasie urządzenie prawie całkowicie zastąpiło mi płytę kuchenną i gotuję tylko na indukcji, ponieważ urządzenie umożliwia natychmiastową regulację temperatury. Jest również świetny dla fanów outdooru, ponieważ idealnie nadaje się do pracy z ciężkimi żeliwnymi patelniami i garnkami, które nagrzewają się w ciągu kilku sekund dzięki energii magnetycznej. Kupiłem nawet żeliwny wok z nim teraz. Należy uważać, aby nie używać zbyt małych garnków, ponieważ pole magnetyczne może być szkodliwe dla zdrowia.
Ich hätte nie gedacht, dass mich eine Induktionskochplatte so faszinieren würde! In Minuten ist das Essen warm bzw. gebraten, in Bruchteilen der Zeit im Vergleich zum "normalen" Elektrokochfeld. Ich habe mir jetzt auch extra Kochtöpfe gekauft, damit ich nur noch die Induktionskochplatte benutzen kann (20 Jahre alte Töpfe hatten halt noch nicht diesen Standard). Absolute Empfehlung für Menschen mit wenig Zeit oder Geduld beim Kochen :D nur Vorsicht: alles kann auch schneller anbrennen! Also nicht wegdrehen beim Kochen/Braten!
Nigdy nie sądziłam, że płyta indukcyjna tak bardzo mnie zafascynuje! Jedzenie jest ciepłe lub smażone w kilka minut, ułamek czasu w porównaniu z „normalną” płytą elektryczną. Kupiłem też teraz dodatkowe garnki, więc mogę korzystać tylko z płyty indukcyjnej (20-letnie garnki po prostu nie miały tego standardu). Absolutna rekomendacja dla osób, które mają mało czasu lub cierpliwości przy gotowaniu :D tylko uważajcie: wszystko może się szybciej spalić! Więc nie odwracaj się podczas gotowania/pieczenia!
die temperaturreglung,sollte man in kleinere schritte vor nehmen können.da die schritte in 300 abständen zu viel hoch ist beim kochen und braten bei manchen produkten.sonnst ein sehr gutes gerät.
kontrola temperatury powinna być możliwa w mniejszych krokach.Ponieważ kroki w odstępach 300 są zbyt duże podczas gotowania i pieczenia niektórych produktów.jest to bardzo dobre urządzenie.
Scalda velocemente, facile da usare grazie alla manopola che permette di controllare alcune funzioni.
Szybko się nagrzewa, łatwa obsługa dzięki pokrętłu umożliwiającemu sterowanie niektórymi funkcjami.
Funziona molto bene ed é facile da usare
Działa bardzo dobrze i jest łatwy w użyciu
like the rotary control-also like selection of power, temperature or time, I always use temperature. Need to learn the quirks of using induction but that applies to any make of induction hob. Overall very pleased with product
jak pokrętło - również jak wybór mocy, temperatury lub czasu, zawsze używam temperatury. Muszę nauczyć się dziwactw korzystania z indukcji, ale to dotyczy każdej marki płyty indukcyjnej. Ogólnie jestem bardzo zadowolony z produktu
*Es ist ein kostenloses Rezensionsexemplar Wir benutzen schon seit einiger Zeit eine separate Induktionskochplatte zu unserem Ceranherd. Und wir möchten diesen Komfort nicht mehr missen. Einmal Induktion, immer Induktion. Das Kochfeld ist sehr ansprechend. Die Induktionsplatte ist in silberfarbenen Kunststoff eingefasst. Das Bedienfeld ist nach unten gezogen. Damit das ganze standsicher ist, gibt es 4 Standfüße. Der Kochkreis hat Markierungen. 11 und 19 cm. Es passt lt. Hersteller Kochgeschirr von 11 cm bis 26 cm rauf. Aber sollte der Pfannenboden doch mal größer sein, funktioniert das auch. Zum Bedienfeld. Es ist einfach gehalten. Auf die, für uns lästige, Kindersicherung wird hier verzichtet. Die Bedienung erfolgt mittels Touchtasten. Diese reagieren auf Anhieb. Unter der Menütaste kann man zwischen P/C oder/Uhr wählen. Unter P verbirgt sich Watt. Angefangen von 200/400/600/800/1000/1100/1200/1400/1600 W. Unter C verbirgt sich Grad. Angefangen von 60/80/100/120/140/160/180/200/220/240 W. Unter Uhr verbirgt sich die Zeiteinstellung. Danach schaltet sich das Gerät automatisch ab. Alle Werte werden per Drehknopf stufenlos eingestellt. Jede Einstellung wird mit einem Piepton bestätigt. Auf dem Display wird die Einstellung in großen beleuchteten Zahlen angezeigt. Was mir hier aufgefallen ist, das das Gerät mit einen lauten Lüfter ausgestattet ist. Weil ich aber immer zur gleichen Zeit eine Dunstabzugshaube anhabe, stört mich das Gebläse nicht. Was wieder positiv ist, das der Lüfter nach dem Ausschalten schnell verstummt. Stromverbrauch im Standby: 0,4 W. Wir ziehen immer den Stecker. Das Induktionskochfeld lässt sich einfach reinigen. Was man ab und zu mal machen sollte, die Platte umdrehen und den Lüfter entstauben. Der kann sich nämlich ganz schnell zusetzen. Hab ich alles schon erlebt. Wir kommen alle sehr gut mit dem Varicook prima zurecht und vergeben die vollen 5 Sterne.
*Jest to bezpłatny egzemplarz do recenzji.Od jakiegoś czasu używamy oddzielnej płyty indukcyjnej do naszej płyty ceramicznej. I nie chcemy już obejść się bez tego komfortu. Raz indukcja, zawsze indukcja. Płyta jest bardzo atrakcyjna. Płyta indukcyjna jest oprawiona w plastikową ramkę w kolorze srebrnym. Panel sterowania jest wyciągnięty. Żeby całość była stabilna są 4 nóżki. Krąg do gotowania ma oznaczenia. 11 i 19 cm. Według producenta pasuje do naczyń o średnicy od 11 cm do 26 cm. Ale jeśli dno patelni jest większe, to też działa. Do panelu sterowania. Jest to proste. Urządzenie zabezpieczające przed dziećmi, które jest dla nas irytujące, nie jest tutaj używane. Obsługiwany jest za pomocą klawiszy dotykowych. Reagują natychmiast. Pod przyciskiem menu możesz wybrać pomiędzy P/C lub/Clock. Pod P ukrywa Watt. Począwszy od 200/400/600/800/1000/1100/1200/1400/1600 W. Pod C ukrywa stopnie. Począwszy od 60/80/100/120/140/160/180/200/220/240 W. Ustawienie czasu jest ukryte pod zegarem. Następnie urządzenie wyłącza się automatycznie. Wszystkie wartości są regulowane w sposób ciągły za pomocą pokrętła. Każde ustawienie jest potwierdzane sygnałem dźwiękowym. Wyświetlacz pokazuje ustawienie dużymi podświetlonymi cyframi. Zauważyłem tutaj, że urządzenie jest wyposażone w głośny wentylator. Ale ponieważ zawsze mam jednocześnie włączony okap, wentylator mi nie przeszkadza. Pozytywne jest to, że po wyłączeniu wentylator szybko milknie. Zużycie energii w trybie czuwania: 0,4 W. Zawsze odłączamy. Płyta indukcyjna jest łatwa w czyszczeniu. Od czasu do czasu należy odwrócić dysk i odkurzyć wentylator. To może bardzo szybko się sumować. Doświadczyłem wszystkiego. Wszyscy bardzo dobrze dogadujemy się z Varicook i przyznajemy mu pełne 5 gwiazdek.
Qual’è la tecnica delle piastre cottura ad induzione? Il calore viene generato da un campo elettromagnetico. Quando si posa un recipiente metallico ferroso sopra alla piastra, un induttore elettrico che è presente sotto alla piastra genera un campo magnetico. Questo campo crea all’interno della pentola delle correnti chiamate di “Focault” dal nome dell’inventore. Queste correnti trasformano l’energia magnetica in calore, provocando il riscaldamento della pentola che così scalda le pietanze al suo interno. Il campo magnetico, e di conseguenza il calore, si sprigiona solo a contatto con la pentola e solo all’interno del suo diametro. - Sicurezza: non ci sono fiamme, il calore infatti è sprigionato dal campo magnetico e solo all’interno del diametro della pentola entro cui si vuole cucinare. Non si rischia quindi di scottarsi toccando la piastra vicino al bordo. - Pulizia: non essendo calda la piastra non si formano incrostazioni dovute all’accidentale fuoriuscita di liquidi. - Design: per chi ama lo stile moderno e minimalista, le cucine ad induzione sono bellissime, lineari e lisce. - Velocità nel riscaldare i cibi: ad esempio per una normale pasta, il tempo per portare ad ebollizione l’acqua praticamente si dimezza (dipende ovviamente dalla potenza usata). - Assenza del pericolo di fughe di gas, - Controllo molto preciso della variazione di temperatura della pentola (tramite display digitali): si può bloccare l’ebollizione, mantenere un fuoco molto basso o molto alto, con una precisione elevata che non si può ottenere con il tradizionale fornello a gas. - Costo di utilizzo non superiore a quello a gas: l’energia elettrica costa di più, ma la cucina ad induzione entra in funzione solo quando serve, i tempi di utilizzo sono inferiori e il rendimento è del 90%. - Pentole speciali richieste che devono essere costruite con acciai ad alto contenuto ferroso, non possono essere usate quelle in alluminio, vetro, terracotta, o ceramica, e in genere più costose (anche se ne ho trovate per esempio all’Ikea di piuttosto economiche). - Modo diverso di cucinare: chi è abituato ai classici fornelli a gas, deve rivoluzionare le abitudini e i tempi di cottura. - Produce campi elettromagnetici di media frequenza, che comunque non dovrebbero essere nocivi. Per questi motivi, e per qualche altro, ho scelto la piastra cottura Klarstein VariCook Single, bella da vedere nella sua veste in acciaio inox e vetroceramica, display a LED e manopola di regolazione. Progettata per pentole con diametro tra i 12 ed i 26 cm, potenza totale pari a 1800W regolabile su 10 livelli o in alternativa temperature da regolare tra 60° e 240°C. Scarsa emissione di calore nell'ambiente circostante. Protezione contro il surriscaldamento. Raffreddamento a ventilazione, alimentazione: 220-240V, 50/60Hz. Uno dei punti di forza è la sua potenza e la modalità di temperature, con la VariCook si possono utilizzare programmi temporizzati di cottura con spegnimento automatico dopo la fine della cottura, scegliendo la temperatura oppure la potenza. Contemporaneamente allo spegnimento, la piastra emetterà un suono che vi segnalerà la fine del programma. Livelli di potenza: 200W, 400W, 600W, 800W, 1000W, 1100W, 1200W, 1400W, 1600W, 1800W Temperature: 60 - 240°C - in scatti da 20°C. Timer da 1 minuto a 3 ore. Manuale di istruzioni in Tedesco e inglese. Provata per la cottura della pasta, l’acqua bolle veramente in circa metà del tempo impiegato sul gas, la temperatura dispersa è insignificante e si può programmare anche lo spegnimento della piastra, evitando di trovare la pasta stracotta. Utile per single o per lo show cooking unisce la praticità alla bellezza estetica. Un altro uso per cui utilizzare Klastein VariCook è la necessità di mantenere inalterata la temperatura di cottura del cibo.
Jaka jest technika płyt indukcyjnych? Ciepło jest wytwarzane przez pole elektromagnetyczne. Kiedy pojemnik z metalu żelaznego jest umieszczony na płycie, induktor elektryczny pod płytą wytwarza pole magnetyczne. To pole tworzy prądy zwane „Foucault” od nazwiska wynalazcy wewnątrz garnka. Prądy te przekształcają energię magnetyczną w ciepło, powodując nagrzewanie się naczynia, a tym samym nagrzewanie znajdujących się w nim naczyń. Pole magnetyczne, a co za tym idzie ciepło, jest uwalniane tylko w kontakcie z naczyniem i tylko w obrębie jego średnicy. - Bezpieczeństwo: nie ma płomieni, w rzeczywistości ciepło jest uwalniane przez pole magnetyczne i tylko w obrębie średnicy naczynia, w którym chcesz gotować. Nie ma zatem ryzyka poparzenia się przez dotknięcie płyty w pobliżu krawędzi. - Czyszczenie: ponieważ płyta nie jest gorąca, nie tworzą się żadne osady na skutek przypadkowego rozlania płynów. - Design: dla tych, którzy kochają nowoczesny i minimalistyczny styl, kuchenki indukcyjne są piękne, liniowe i gładkie. - Szybkość podgrzewania jedzenia: na przykład w przypadku zwykłego makaronu czas potrzebny do zagotowania wody jest praktycznie o połowę krótszy (oczywiście w zależności od użytej mocy). - Brak niebezpieczeństwa wycieku gazu, - Bardzo precyzyjna kontrola zmiany temperatury naczynia (za pomocą wyświetlaczy cyfrowych): możliwe jest zatrzymanie wrzenia, utrzymanie bardzo niskiego lub bardzo wysokiego ciepła, z dużą precyzją, której nie można uzyskany z tradycyjnej kuchenki gazowej. - Koszt użytkowania nie wyższy niż gazu: prąd kosztuje więcej, ale kuchenka indukcyjna uruchamia się tylko wtedy, gdy jest potrzebna, czas użytkowania jest krótszy, a wydajność wynosi 90%. - Wymagane są specjalne patelnie, które muszą być wykonane ze stali o wysokiej zawartości żelaza, te z aluminium, szkła, terakoty lub ceramiki nie mogą być używane i są generalnie droższe (chociaż znalazłem całkiem tanie na przykład w Ikei). - Inny sposób gotowania: ci, którzy są przyzwyczajeni do tradycyjnych kuchenek gazowych, muszą zrewolucjonizować nawyki i czasy gotowania. - Wytwarza pola elektromagnetyczne o średniej częstotliwości, które jednak nie powinny być szkodliwe. Z tych i kilku innych powodów wybrałem płytę kuchenną Klarstein VariCook Single, która jest piękna dzięki wykonaniu ze stali nierdzewnej i ceramiki szklanej, wyświetlaczowi LED i pokrętłu regulacyjnemu. Przeznaczony do garnków o średnicy od 12 do 26 cm, o łącznej mocy 1800W z możliwością regulacji w 10 stopniach lub alternatywnie regulacja temperatury w zakresie od 60° do 240°C. Niska emisja ciepła do otoczenia. Zabezpieczenie przed przegrzaniem. Chłodzenie wentylacyjne, zasilanie: 220-240V, 50/60Hz. Jedną z mocnych stron jest jego moc i tryb temperaturowy, w VariCook można korzystać z czasowych programów gotowania z automatycznym wyłączeniem po zakończeniu gotowania, wybierając temperaturę lub moc. W tym samym czasie, gdy płyta się wyłącza, wyemituje dźwięk sygnalizujący koniec programu. Poziomy mocy: 200W, 400W, 600W, 800W, 1000W, 1100W, 1200W, 1400W, 1600W, 1800W Temperatury: 60 - 240°C - w krokach co 20°C. Timer od 1 minuty do 3 godzin. Instrukcja obsługi w języku niemieckim i angielskim. Sprawdzony do gotowania makaronu, woda naprawdę gotuje się w około połowę czasu potrzebnego na gazie, rozproszona temperatura jest nieznaczna, a także można zaprogramować wyłączenie płyty, unikając stwierdzenia, że makaron się rozgotował. Przydatny dla singli lub do gotowania na pokaz, łączy w sobie praktyczność z estetycznym pięknem. Innym zastosowaniem Klastein VariCook jest konieczność utrzymania niezmienionej temperatury gotowania żywności.